Lichaamsgericht werken

Werken met je lichaam

Als therapeut werkt ik met verschillende technieken en vanuit verschillende visies. Eén daarvan is lichaamsgericht werken. Dit is een manier van werken die niet iedereen ligt en het is dus ook niet voor iedereen nodig om op deze manier te werken. Het is een aanbod en dus zeker niet noodzakelijk.
Ik vind het belangrijk om ons lichaam ook in de therapie zijn plek te geven. We spreken vaak vanuit ons hoofd of zitten veel in ons hoofd. We vergeten vaak wat we voelen, ook lichamelijk.
Alles wat we voelen en meemaken zet zich ook op ons lichaam. Het ligt op mijn lever, maag, ... Ik krijg er de zenuwen van. Een krop in mijn keel. Oef, een pak van mijn hart. Ik ga al jaren gebukt onder ...
In ons taalgebruik zit dit maar we voelen ook al die zaken. Als je hier aandacht voor kan hebben, dan kan al heel wat last verminderd worden. Ons lichaam geeft ons ook vaak signalen als er iets niet goed loopt. Pijn of last die niet direct medisch te verklaren is, maar die we wel voelen. Als je vaak angstig bent, dan weet je wel waar en welke pijn in je buik zit. Ook al is daar niets te vinden, de last en pijn is er wel.

Het is mijn ervaring dat het belangrijk is om ons lichaam mee in het therapeutisch proces te nemen.  Vaak is het nodig om eerst te gaan stabiliseren. Dit wil zeggen dat we eerst gaan kijken hoe we je tot rust kunnen laten komen. We hebben soms heel wat lichamelijke spanningen waarvan we ons niet bewust zijn.  Zo hebben we opgetrokken schouders, ineengedoken houding, gespannen vuisten, druk op onze ogen, ... Als deze spanningen weg of vermindert zijn, dan is het soms al makkelijker om te zien wat het probleem juist is. Er is al wat meer ademruimte.

Met het lichaam werken kan op verschillende manieren. 
- Herkennen op welke manier emoties en gevoelens zich vertalen in ons lichaam bv hoe en wat voel je als je kwaad, verdrietig, blij, ... bent. Als je deze lichamelijke gewaarwordingen leert herkennen, dan kan je er ook meer controle op krijgen. bv ik voel druk op mijn borstkas, dit wil zeggen dat ik wat panikeer. Dus ik moet nu rustiger gaan ademen
-Ademhalingstechnieken. Adem in via borst of via buik? Adem ik snel, oppervlakkig of traag? Wanneer stop ik met ademen? 
- Bio-energetica: We gaan kijken waar op je lichaam zich bepaalde spanning heeft vastgezet. Dit doen we met oefeningen (bv als je recht staat, waar voel je spanning? Kan je gewoon rechtstaan en steunen op je voeten zonder dat je je bovenlichaam opspant? Hoe reageert je lichaam als je pijn voelt? ...)
- Maar dit kan ook door rechtstreeks op het lichaam te gaan werken. Als ik bv wat druk geef op je buik, kan er ineens heel wat emotie naar boven komen. Maar het kan ook gewoon voor rust zorgen. Wat gebeurt er als je schouders naar beneden worden geduwd?  Bij deze laatste manier van werken bespreken eerst op voorhand wat wel en niet kan. Het is belangrijk dat jij je ten alle tijde veilig voelt en dat je grenzen gerespecteerd worden.

-Holistic Pulsing: dit is een techniek die ook op de kledij kan toegepast worden en dus soms makkelijker toegankelijk is. Deze techniek zorgt dat het lichaam tot rust komt en dat emotionele en fysieke blokkades los komen.