Burn out

Burn out is de ziekte van deze tijd. Heel wat mensen hebben een burn out en nog meer zijn op weg om dit te krijgen.
Een burn out is niet steeds enkel werkgebonden. Vaak is het een samenspel tussen wie je bent (perfectionistisch, harde werker, geen klager, ...) werk (in ploegen werken, weinig inspraak, hoge werkdruk, ...) en je omgeving (relatiemoeilijkheden, kleine kinderen, ziekte in gezin/familie, ...) Werk kan zeker wel de doorslaggevende factor zijn die ervoor zorgt dat alles teveel wordt.

Er zijn heel wat symptomen. Dit start met vermoeidheid, niet uitgerust, moeilijk om te concentreren, prikkelbaar, ... maar je kan wel nog verder doorgaan, er is nog energie. Je wordt gewend aan deze klachten en de druk.
Langzaam komen er extra klachten of versterken bepaalde klachten. Onrust en gejaagdheid, slaapproblemen, maag/darmklachten, hyperventileren, hoofdpijn, spierpijn in nek/schouder) snel ziek, ... Op dit moment kan een burn out nog voorkomen worden.
Als er niets verandert dan komen er nog ernstige klachten bij zoals uitgeput gevoel, functioneren op automatische piloot, emotioneel zeer wisselend, angsten, depressief gevoel, hartkloppingen, veel gebruik van kofffie/tabak/alcohol, niet meer kunnen ontspannen, .... Als er hier geen verandering komt, is de stap naar een volledige burn out klein. 
Bij een volledige burn out duurt het zeer lang voor alles weer in orde komt. Snel ingrijpen is dus belangrijk!

Als er nog geen burn out is maar je bent wel in de gevaarzone, gaan we in eerste instantie je stressfactoren in kaart brengen. Stress is niet zenuwachtig zijn. Stress is een lichamelijke reactie. Er komen dan hormonen vrij waarvan ons lichaam denkt dat we ze nodig hebben omdat we "in gevaar" zijn. Deze hormonen worden constant aangemaakt waardoor we bovenstaande klachten krijgen. Als we de factoren die stress bezorgen kunnen verminderen, als we leren omgaan met die stress, dan komt er weer meer rust.

Op moment dat er een burn out is, stellen we een plan op om zo voorzichtig mogelijk om te gaan met het beetje energie dat er nog is. Daarnaast gaan we ook alle stressfactoren proberen weg te krijgen. Er is dan volledige rust nodig. Van zodra je er klaar voor bent gaan we wel kijken wat er aangepast moet worden om opnieuw je leven op te nemen zoals je wilt.